Mina åsikter
Det behövs mera kunskap och erfarenhet från den privata sektorn i beslutsfattande både i Vanda och på riksplanet. Å ena sidan kan man inte använda mera pengar än vad man har, men man måste å andra sidan se till att den offentliga servicen är tillräcklig. I arbetslivet ställs man ofta inför liknande frågeställningar trots att ramarna är annorlunda. Jag ställde första gången upp i kommunalvalet 2012 och är nu med och påverkar i Vanda den tredje valperioden. 2019 ställde jag upp i riksdagsvalet. Nedan kan du läsa mera om vad jag skrivit om olika teman:
Läs relaterade inlägg
I offentligheten har det framkommit att yrkesinstitutet Prakticums ekonomi är i obalans. Skolan har haft samarbetsförhandlingar sedan slutet av januari och dessa torde i skrivande stund vara klara. Prakticums inkomster står till 80 % av statsbidrag, så som andrastadieutbildningen överlag har. Ägarkommunerna, som tillsammans äger 50 % av Prakticum bidrar inte med någon basfinansiering…
Inkommande vecka skall regeringen ta ställning till öppnande av skolorna för de sista dagarna i maj. Det är bra att fundera på att lätta på restriktionerna. Men man skall inte bara fundera på de sista dagarna i maj. Man måste ha en plan på vad eleverna skall göra under de kommande sommarmånaderna.
Läs relaterade inlägg
|Min debattartikel i Hbl 8.2.2020| I slutet av januari startades ett medborgarinitiativ mot privatisering av vattentjänster. Initiativet samlade på rekordtid långt över de 50.000 underskrifter som behövs för behandling i riksdagen. Efter att ha skrapat lite på ytan av hur branschen sköts idag, instämmer jag inte till fullo.
På YLE pågår en kampanj om plastsopor och hur vi i Finland återvinner plast. Då jag själv tittar i sopkorgen hemma, består det mesta av soporna av olika sorters plaster. Nej – vi har inte ännu börjat sortera plast hemma, främst på grund den långa vägen till sorteringsstationen…
|Min insändare i Hbl 15.3.2019| Jag vill kommentera Sakari Aaltonens svar (Hbl 9.3) på min insändare om energiskatteintäkterna. Jag har inte för avsikt att varna för följderna av att skatteintäkterna sjunker då bruket av fossila bränslen minskar. Det är bra att vi använder mindre fossilt. Vi måste bara förbereda oss på en förändring…
Läs relaterade inlägg
|Insändare i Hbl 22.5.2021| Stadscyklarna är praktiska att använda för korta resor och oerhört populära i Helsingfors och Esbo. I Vanda är stadscykelsystemet en besvikelse. Cyklarna är annorlunda än i grannstäderna och användningen är bara en bråkdel.
|Min insändare i HBL 31.10.2020| Hbl rubriksatte sin artikel 29.10.2020 om HRT:s prisförändringar med ordet ”konstigt”. Om vi ser på fakta – att HRT gör en förlust i hundramiljonsklassen – så tycker jag att beslutet hellre kan kategoriseras som ”ansvarsfullt”.
Läs relaterade inlägg
|Min insändare i Vantaan Sanomat 28.10.2020| Flera av partierna har diskuterat kommunalskatten under den senaste månaden. En del har talat om den effektiva kommunalskatten och jämfört den till grannstäderna. Kan man göra så?
Så här inför SFP:s partidag, är det bra att reflektera över regeringsförhandlingarna och det nya regeringsprogrammet. Visst är det bra att SFP nu är med i regeringen, det är där man har möjligheter att påverka. Många goda saker har man fått in i programmet, till exempel större satsningar på utbildning.
Läs relaterade inlägg
|Insändare i Hbl 25.2.2022| De ivrigaste Natoförespråkarna har krävt att vi skall skicka in en ansökan omedelbart. Då man går in för ett medlemskap, borde man analysera vad man kan bidra med till det gemensamma bästa. Inte bara koncentrera sig på vad man kan få. Och hur kommer Nato att förändras?
Försvarsmakten deltog i NATOs Trident Juncture-övning i Norge i månadsskiftet oktober-november. Deltagande i övningen har av många setts som en vald linje att en dag gå med i NATO. Jag ser det närmast som en övning, där de finländska trupperna kan mäta sig med andra länders försvar och lära sig av dem. Men visst förstår
Läs relaterade inlägg
Välfärdsområdenas nya fullmäktigemedlemmar har en enastående chans att förnya strukturer då de påbörjar sitt uppdrag senare i vår. Många kommuner har dragit sig från större reformer, eftersom verksamheten varit på väg ut redan länge. Nu då varje område kommer att vara resultatet av sammanslagningar, är det viktigt att förändra i stället för att bevara det som varit bara av principskäl.
|Min ledarartikel i Sjöräddningssällskapets medlemstidning Trossi 1/2021| I nästan ett sekel har sjöräddningsverksamheten understötts med penningautomatmedel. Under vintern har en offentlig debatt om människor med spelproblem ägt rum. Det finns all orsak att diskutera ämnet och ägna det uppmärksamhet. Jag kommer ändå att koncentrera mig på slantens andra sida det vill säga finansieringen av den frivilliga sjöräddningen och dess möjliga förändring.
|Debattartikel i Hbl 27.2.2021| Hufvudstadsbladet går till kraftig attack mot det inhemska penningspelandet och hur det är organiserat, i en synnerligen ensidig ledare 20.2. Det sammanslagna spelbolaget Veikkaus utmålas som ett manipulerande monster som suger ut den sista musten ur sina kunder och organisationerna som beviljas bidrag från överskottet får en stämpel närmast som brottslingar. Ledaren antyder att allt detta dessutom sker totalt utan någon som helst kontroll.