|Mielipidekirjoitukseni Vantaan Sanomissa 29.2.2020|

Kivistössä on jo kauan peräänkuulutettu palvelujen perään. Kauppakeskuksen rakentaminen junnaa paikallaan, eikä näytä etenevän lähtökuopista mihinkään. Asukkaita harmittaa. Miksi mitään ei tapahdu?

Ilahduin omaksi hämmästyksekseni uutisesta 17.2. jossa Markkinaoikeus on kieltänyt Keskon ja Heinon Tukun yrityskaupan. No, miten tämä liittyy Kivistöön? Vastaus löytyy oikeuden perusteluista: Yhdistyminen olisi estänyt kilpailua.

Suomessa K- ja S-ryhmillä on käytännössä määräävä markkina-asema päivittäistavarakaupassa. Kolmantena pyöränä toimii Lidl paljon pienemmällä noin 10 %:n markkinaosuudella. Kilpailu ei ole pelkästään kaupan kassalla maksettava hinta ostoksista. Se on myös palvelutaso kaupassa sekä kauppojen sijoittuminen kaupunkirakenteessa.

K- ja S-ryhmät toimivat yritystaloudellisesti loogisesti. Uuden kauppapaikan avaaminen vaatii investoinnin ja sille pitää löytyä takaisinmaksu. Niin kaupan kuin asiakkaat ovat valmiit hakemaan ostoksensa kauempaa, investointia ei tarvitse tehdä. Ja kun markkinoilla ei ole muita toimijoita, mikään ei pakota uuteen investointiin ennen kuin sokea Erkkikin näkee sen olevan kannattava. Kaupungilla ei ole paljoakaan sanottavaa yhtälössä. Kivistössä kaavakin on ollut valmiina jonkin aikaa.

S-ryhmässä päätöksiä tehdään paikallisten osuuskauppojen edustustoissa, joiden vaalit ovat nyt maalis-huhtikuun taitteessa. Myös K-ryhmässä valitaan maaliskuun lopussa päätöksentekijöitä Keskon yhtiökokouksessa. S-ryhmän jäsenet ja K-ryhmän osakkaat voivat siis vaikuttaa ryhmien toimintaan.

En kuitenkaan usko, että S-edustajiston tai K-hallituksen kautta saa Kivistön kauppakeskuksen etenemään jollei yrityksille itselleen koidu taloudellista hyötyä. Liikkeitten pitää huolehtia kyvystään maksaa bonusta tai osinkoa. Onko sitten niin, että Kivistöläiset joutuvat vielä pitkään odottamaan palvelujensa paranemista?

Kilpailun puute päivittäistavarakaupassa on Suomen ongelma. Sen ratkaiseminen ei todennäköisesti etene kauppojen sisäisillä päätöksillä. Pitäisikö siis vapaan kilpailun turvaamiseksi edetä rankemmilla toimenpiteillä? Onko ainoana vaihtoehtona nykyisten toimijoiden pilkkominen, vai löytyykö parempia ratkaisuja? Toivottavasti löytyy. Jos meillä olisi useampia kilpailijoita, Kivistön kauppakeskus olisi jo rakenteilla. En usko että ruoan hintataso välttämättä olisi edullisempaa nykyiseen verrattuna, ehkä jopa päinvastoin. Mutta tarjonta kauppojen sijainnin suhteen olisi todennäköisesti parempi.

Comments are closed.