Valtio tukee opintoja maksamalla opintotukea opiskelijoille. Tuen suuruus on kuitenkin niin alhainen, että opiskelijan yleensä pitää turvautua opintolainaan tai työskentelyyn opintojen rinnalla. Useimmin molempiin. Hankaluutena lisäksi on valtion suuressa viisaudessaan päättämä enimmäistulo, jonka ylitettyä, opintotuen maksatus keskeytyy.

Periaatteessa ymmärrän, ettei suurituloisia opiskelijoita haluta tukea. Ongelmana on että opintotuki on liian pieni jotta opiskelija voisi elää sillä. Lisätuloja on pakko saada ja tällöin työnteko on välttämätöntä. Työharjoittelu on hyvä asia. Palkansaannin lisäksi saa työkokemusta ja mahdollisuuden hyödyntää opittuja teoreettisia tietoja käytännössä. Yliopistot lisäksi usein vaativat harjoittelua ja antavat niistä opintopisteitä.

Jos kunnianhimoisena opiskelijana työskentelee liikaa, käy huonosti. Opintotuki vedetään sisään, tai sen joutuu maksamaan takaisin myöhemmin. Jos vuositulo ylittää 12.000 euroa, opiskelija joutuu kannustinloukkuun. Tuota tuloa ei voi edes kutsua kovin suureksi. On ristiriitaista että valtio rankaisee ahkeruudesta. Koska opintotuen osalta vuositulot ratkaisevat, hyvin palkatun kesätyön saanti voi koitua ongelmalliseksi. Kesäkuukausina harva opiskelee.

Opintotuen tulorajaa pitäisi välittömästi korottaa. Palkansaajien tutkimuskeskuksen mukaan 50 %:n korotuksella ei juuri olisi kielteisiä vaikutuksia. Yhteiskunnan saamat nettoverotulot päinvastoin nousisivat 5,9 miljoonaa euroa vuodessa.

Opiskelijoiden tulorajan nostaminen vähintään 18.000 euroon on toteutettava heti eduskuntavaalien jälkeen.

Comments are closed.