Eduskuntavaalien lähestyessä keskustelu viinin saamiseksi ruokakauppoihin on aktivoitunut. Monien mielestä monopoli ei ole tätä päivää ja holhoamisen sijaan viinimyynnille pitäisi sallia vapaa kilpailu kuten Keskieuroopassa.

Vapaasta kilpailusta puheen ollen, törmäämme heti ongelmaan: Suomessa vähittäiskauppa on äärimmäisen keskittynyttä ja markkinan jakaa käytännössä kaksi ketjua. K- ja S-kauppojen yhteinen markkinaosuus ylittää 80 prosenttia eikä kukaan muu pääse lähellekään. Voin vain onnitela yhtiöiden johtoja menestyksestä. K-ryhmän liikevoitto on lähes nelinkertaistunut viimeisen kahdeksan vuoden aikana ylittäen 800 miljoonaa euroa. S-ryhmän jäsenet taas palkittiin verovapailla yli 400 miljoonan bonuksilla. Kesko toteaa itse tilinpäätöstiedotteessaan yhtiön olevan alan kannattavimpia Euroopassa. Toteutuuko vapaa kilpailu tehokkaasti?

Jos ruokajäteille annettaisiin lupa viinin myyntiin, edistäisimme vielä isomman vähittäismarkkinan keskittymisen. Suuri kysymys on, mitä tämä tarkoittaa kuluttajille. Saammeko parempia hintoja ja laajempaa tarjontaa vai suuntaako kehitys toisaalle?

Alkoa voi pitää erikoismyymälänä osaavine henkilökuntineen ja peittävine myymäläverkostoineen. Ainakin pääkaupunkiseudulla meillä on Alko lähes jokaisessa kauppakeskuksessa. Tuotteiden laatu on hyvä ja myös edullisimmat viinit ovat hintansa väärtejä. En tietenkään tiedä minkälainen tarjonta olisi ruokakaupoissa, mutta en ole järin kiinnostunut Pirkka-viineistä tai Rainbow-kuoharista. Minun on aika vaikea uskoa, että viinitarjonta laajenisi kaupan hyllyillä. Alkon myynnin laskiessa on todennäköistä että myymäläverkostoa karsittaisiin. Tämä vaikuttaisi myös väkevien viinojen tarjontaan. Katsotaanko se hyväksi vai huonoksi asiaksi, jätän toiseen keskusteluun.

Halpenisiko viini jos ostaisimme sen ruokakaupasta? Koska Alko on maailman suurimpia viininostajia, heillä on varmasti parhaimmat ostoalennukset. Vaikka minulla on kova usko ruokajättiemme hankintaosastoihin, heiltä uupuu kuitenkin volyymi. Vaikka joidenkin viinien hinta laskisikin, vähittäiskauppamarkkinan keskittyminen enteilee koko ruokakorin kallistumista ajan yli.

Olen vahva markkinatalouden ja kilpailun kannattaja. En kuitenkaan näe miten viinimonopolin muuttuminen viinioligopoliksi hyödyttäisi kuluttajaa. Mutta oletan, että moni tulee sen minulle kertomaan.

Comments are closed.